Nyolc pozitívum az e-cigi kapcsán

  1. Az e-cigi használata nem egyenértékű a dohányzással, mivel nem tartalmaz dohányt, használata nem égéssel történik, mint a hagyományos cigarettánál, így nem keletkeznek egészségre káros anyagok.
  2. Az e-cigi a dohányzást kiváltó eddigi leghatékonyabb alternatíva, mely valóban működő leszokást segítő eszköz. A leszokni vágyó dohányosok 70%-a azonnal abbahagyja a dohányzást, ha azt e-cigivel helyettesíti. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy még azon dohányzók 38%-a is leszokott a dohányzásról, akiknek egyébként nem is állt szándékukban.
  3. Az e-cigi nem károsabb, mint a dohányzás, sőt 95%-kal egészségesebb annál. Nem egy tanulmány bizonyítja, hogy az e-cigi használatának egészségügyi kockázata mindössze 5% a dohányzáshoz képest.

4. Az e-cigi használata során semmiféle egészségre káros passzív dohányzás nem jelentkezik. Nemcsak, hogy az e-cigi használata során nem keletkeznek az egészségre káros anyagok, de gőze passzív belégzése sem jár semmiféle egészségügyi kockázattal.

5. Vannak nikotin tartalmú és nikotinmentes e-cigik. Az e-cigivel opcionálisan bevitt nikotin nem rákkeltő és a kilélegzett párában jelentéktelen mértékben mérhető. Nem a nikotin a rákkeltő anyag, hanem a cigaretta égése során keletkezett füst tartalmaz több mint 40 rákkeltő anyagot.

6. Az e-cigi patronja utántölthető az e-liquiddel, amely egyáltalán nem veszélyes anyag. A legerősebb utántöltő folyadékok is csupán 24 mg/ml nikotint tartalmaznak.

7. Az e-cigi nem „kapudrog”, használóik azelőtt szinte kivétel nélkül mind dohányoztak, a dohányzást cserélték le erre az alternatívára.

8. A fiatalkorúakat védeni kell a dohányzástól – de leginkább azokat a fiatalkorúakat kellene védeni, akik családjában dohányoznak, és akik így folyamatosan passzív dohányzásnak vannak kitéve, és nem azokat, akik kipróbálnák az e-cigit, számuk amúgy is elenyésző.