Miért jó a VPS hoszting?

A VPS szolgáltatás birtoklása nagyjából olyan, mint amikor valakinek van egy öröklakása. A lakás a sajátunk, de házat és a területet mellé többen birtokoljuk, teljes felelősségünk van a közös terület karbantartásáért és rendben tartásáért.

A Virtuális Privát Szervernél hasonló a helyzet: vannak olyan erőforrásaink, amelyek nincsenek másokkal megosztva, viszont a teljes mainframe vagy futtató számítógép több bérlő között van elosztva. Igaz, bizonyos előre meghatározott erőforrások mindig rendelkezésre állnak egy-egy tárhelyet bérlő személy vagy cég számára.

Tudni kell, hogy a Virtuális Privát Szerver sokkal flexibilisebb, hiszen változtatható azon erőforrások mértéke, amelyeknek rendelkezésre kell állniuk a bérlő számára. Ebbe az erőforrás növelési témakörbe tartozik például tetszőleges szoftverek telepítése a tárhelyünkre, és azok hálózaton keresztül történő futtatása. Márpedig ez a fajta szolgáltatás egyre népszerűbb és fontosabb a cégek életében, hiszen ezáltal lehetséges például az irodaköltségeket lefaragni: a munkatársak egy része távolból is dolgozhat a vállalat rendszerében.

A Virtuális Privát Szervert úgy a legegyszerűbb elképzelni, mint egy virtualizált számítógépet, amihez teljes hozzáférésünk van. Tipikusan a VPS választásánál az előfizető pontosan azt kapja, amiért fizetett. Nagyon ritkán történik, és elsősorban szolgáltatótól függ, ha nem rendelkezünk az előfizetéssel járó kapacitással.

Sávszélességet tekintve nem igazán vannak megkötések, de az megtörténhet, hogy a beígért processzorsebességet és memória mennyiséget nem tudják az előfizetésben lefektetett szinten biztosítani. A szolgáltatást igénybe vevő személy vagy cég viszont rendelkezik azzal a lehetőséggel a megbízható szolgáltatóknál, hogy eldöntheti, Linux vagy Windows alapú VPS-t szeretne bérelni, mint például a Doclernetnél.

Viszont ennek nem szabad minket elbizonytalanítania, hiszen ár-érték arányában mindenképpen megfelelőbb ez a verzió a tárhely bérlésnél. Magyarországon egyébként meglepően olcsóak ezek a szolgáltatások.

SSD alapú – szupergyors – VPS-hez némi kutatás után, akár kis összegért is hozzájuthatunk, de a paletta nagyon széles ezzel a szolgáltatásformával kapcsolatban. Általában azt mondhatjuk, hogy az árazásuk a kapacitásuktól és a virtuális számítógép teljesítményétől, terhelhetőségétől függ. Akár a havonta igen magas, 25 TB-os adatforgalommal is bérelhetünk VPS-t.

Az biztos, hogy a virtuális privát szerver legnagyobb előnye, hogy akár mi is megszabhatjuk egyénileg a virtuális számítógépünk felszereltségét.