Az ingatlan befektetés 2018-ban lakástakarék felhasználással is történhet

Az ingatlanbefektetéseknek számtalan előnye, de hátránya is van. Már sokan döntenek az ingatlan vásárlás mellett, hiszen azt bérbe tudják adni, és ha felnő a gyerek, akkor megkaphatja ő az ingatlant. Az egyetemvárosokban megvásárolt ingatlanok értéke évről évre emelkedik, így ezeken a területeken érdemes az ingatlanvásárlást elindítani. Lakástakarék felhasználással még nyereségesebbé tehető egy ingatlan befektetési projekt. A banki megtakarításnál sokkal magasabb nyereség érhető el a lakástakarékpénztári megoldásoknál. Hatalmas előny, hogy a gyermek már úgy tudja majd saját önálló életét megkezdeni, hogy egy saját ingatlannal rendelkezik.

Jelenleg roppant alacsonyak a kamatok, így most érdemes a lakástakarékokban gondolkodni. Az alacsony hitelkamatok mellett további előny, hogy igen kedvezményes hitellehetőségeket is kínálnak az LTP mellé, azaz nem kell másik banktól hitelt felvenni. Még ingatlan vásárlás előtt érdemes utána járni, hogy az adott ingatlanért mennyi bérleti díjat lehet beszedni és meg kell nézni évekre visszamenőleg, hogy az ingatlan értéknövekedése mekkora volt. A két számból már könnyedén el lehet dönteni, hogy érdemes-e az adott ingatlanba befektetni. Ami nem előny, hanem hátrány, az az hogy ez nem egy likvid befektetés, azaz ha azonnal pénzre van szükségünk, akkor nem tudjuk azonnal kivenni mint egy bankszámláról.

A bérlőkkel kapcsolatban is számos kockázati tényező van, hiszen manapság érdemesebb már közjegyző előtt megkötni a lakásbérleti szerződéseket, hogy valamilyen módon bebiztosítsuk magunkat. Ha nem ettől kell tartanunk, akkor attól, hogy nem találunk bérlőt, vagy egyszerűen olyannyira mellé nyúlunk, hogy 2 hónap alatt teljesen lelakják a lakást. Statisztikailag már kimutatták, hogy évente minimum 1 hónapig üresen áll egy lakás, de az egyetem környékén az is elképzelhető, hogy egész nyáron nem sikerül kiadnunk. A hektikus ingatlanpiac miatt lehet, hogy előre ugyan kalkulálunk egy jövőbeni piaci értéket, de ez egyáltalán nem biztos, hogy valós lesz. Minden ilyen beruházási döntés előtt alaposan kell mérlegelni és több banktól is bekérni a lakástakarékpénztári lehetőségeket.